Grzyby

Grzyby trujące

Grzyby trujące – funkcjonalna grupa grzybów, zwłaszcza kapeluszowych, zawierających substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi.
U młodych osobników niektórych gatunków grzybów, czy po obróbce termicznej owocników zawartość czynnika toksycznego jest na tyle niewielka, że nadają się do spożycia. Z tego względu zwykle wyróżnia się gatunki bezwzględnie i fakultatywnie trujące.
Dalszy podział grzybów trujących dzieli je na 7 grup biorąc pod uwagę działanie na człowieka.

Grzyby śmiertelnie lub silnie trujące
gąska tygrysowata (Tricholoma pardinum)
muchomor czerwony (Amanita muscaria)
muchomor jadowity (Amanita virosa)
muchomor królewski (Amanita regalis)
muchomor plamisty (Amanita panterina)
muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides)
pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus)
piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta)
piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas)
strzępiak ceglasty (Inocybe patouillardii)
strzępiak gwiaździstozarodnikowy (Inocybe asterospora)
strzępiak strzępiasty (Inocybe fastigiata)
tęgoskór brodawkowany (Scleroderma verrucosum)
wieruszka zatokowata (Entoloma sinuatum)
zasłonak rudy (Cortinarius orellanus)
Grzyby średnio lub słabo trujące
borowik szatański (Boletus satanas) – bardzo rzadki w Polsce (tylko 2 stanowiska)
borowik purpurowy (Boletus rhodoxantus)
krowiak podwinięty (Paxillus involutus) – szkodliwy, dawniej uważany za jadalny
łysiczka lancetowata (Psilocybe semilanceata) – trujący, o silnych właściwościach psychoaktywnych
tęgoskór pospolity (Scleroderma citrinum)
Grzyby słabiej trujące, trujące w pewnych tylko okolicznościach lub podejrzane o trujące własności
borowik ceglastopory (Boletus erythroporus) – jadalny, ale niedogotowany lub niedosmażony jest trujący !
borowik grubotrzonowy (Boletus calopus)
buławinka czerwona (Claviceps purpurea) – zarodniki trujące
czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) – trujący w połączeniu z alkoholem
gałęziak strojny (Ramaria formosa) – trujący
gąska oddzielona (Tricholoma sejunctum) – u niektórych ludzi może wywołać zatrucia
gąska rózgowata (Tricholoma virgatum) – lekko trująca
gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum) – lekko trująca
gąsówka mglista (Lepista nebularis) – nietrująca, ale u niektórych ludzi może wywołać dolegliwości żołądkowe
gołąbek cukrówka (Russula alutacea) – jadalny, ale surowy jest szkodliwy
gołąbek przydrożny (Russula sardonia) – lekko trujący
gołąbek Queleta (Russula queleti) – lekko trujący
goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) – niejadalny, przez niektórych uważany za trujący
koronica ozdobna (Sarcosphaera crassa) – trująca w stanie surowym
kruchaweczka omszona (Psathyrella velutina) – prawdopodobnie trująca
maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) – trująca
muchomor cytrynowy (Amanita citrina) – lekko trujący
muchomor narcyzowy (Amanita gemmata) – lekko trujący
muchomor porfirowy (Amanita porphyria) – słabo trujący
opieńka miodowa (Armillariella mellea) – doskonały grzyb jadalny, ale dla niektórych ludzi surowe owocniki są szkodliwe (wodę po gotowaniu należy odlać !)
pieczarka płaska (Agaricus placomyces) – trująca
skórzak cynamonowy (Dermocybe cinnamomea) – prawdopodobnie trujący
skórzak krwisty (Dermocybe sanguinea) – prawdopodobnie trujący
wieruszka pogięta (Entoloma rhodopolium) – trująca
wilgotnica stożkowata (Hygrocybe conica) – prawdopodobnie trująca
zasłonak brodaty (Cortinarius varius) – lekko trujący
zasłonak odwinięty (Cortinarius armillatus) – prawdopodobnie trujący